Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kérsz egy kólát?

– hangzik el gyakorta a kérdés. Az viszont egyre ritkábban, hogy:

Kérsz egy pohár vizet?

 

Sokat beszélünk róla, mégis látni lehet, hogy babakocsis gyerekek kezében ott a kóla, hogy a kisiskolások ülnek a McDonalds-ban és kóla van előttük. Van aki már 10 éve nem ivott vizet. Hiába minden prédikáció a helyes a bőrápolásról, az öregedésgátlásról, a méregtelenítésről, az egészséges életmódról, ha NEM ISZUNK ELEGENDŐ JÓ MINŐSÉGŰ TISZTA VIZET! Hisz az egész életnek a víz az alapja. Úgyhogy bevezetésként álljon itt egy-két megdöbbentő statisztikai adat:

Az amerikaiak 75 %-a krónikusan vízhiányos (ez vonatkozik az emberiség felére is). Az európaiak sem állnak jobban a maguk kis 60%-ával. Mily érdekes, hogy a vízszegény afrikai országokban előfordul, hogy több vizet isznak, mint nálunk (és többre is becsülik a tiszta vizet)

Az amerikaiak 37 %-ánál a szomjúságérzet annyira gyenge, hogy gyakran összetévesztik az éhségérzettel. Ebből következik, hogy a pohár helyett az ételhez nyúlnak, aminek végeredménye a kóros elhízás, hisz szervezetük nem kapja meg azt a mennyiségű folyadékot, amely normalizálhatná az emésztési folyamatokat.

Már egy csekély vízhiány is 3 %-kal csökkenti az anyagcserét.

A Washingtoni Egyetem felmérése szerint egy pohár víz maradandóan csökkentette a diétázók 100 %-ának az éhségérzetét.

A nappali fáradtság elsőszámú okozója a vízhiány.

Folyamatban lévő tanulmányok kimutatják, hogy a hát és ízületi fájdalmakban szenvedők 80 %-ánál, naponta 8-10 pohár víz csökkenti a fájdalmakat. Már 2 % folyadékvesztés megzavarhatja a rövidtávú emlékezetet, nehézségeket okozhat az alapműveletek elvégzésénél. Összpontosítási zavarok lépnek fel egy képernyő vagy egy kinyomtatott oldal felfogásánál.

Naponta 5 pohár víz elfogyasztása 45 %-kal csökkenti a vastagbélrák veszélyét, a mellrákét 79 %-kal és 50 %-kal kevesebb a rizikó a hólyagrákra.

Azok a hölgyek, akik nem esnek teherbe - annak ellenére, hogy a vizsgálatok szerint nem meddők – szinte kivétel nélkül mind vízhiánnyal küzdenek.

A szervezet és a bőr öregedése is egyértelműen a vízhiányra vezethető vissza.

Tényleg annyi vizet iszol, mint amennyi szükséges lenne?

A számára megfelelő vízfogyasztást bárki könnyen kiszámolhatja: testsúly kilogrammonként 30 ml tiszta vízre van szüksége a szervezetünknek naponta, amelyet kis adagokban elosztva folyamatosan kellene meginnunk minden nap. Ez egy 50 kilós ember esetében 50x30 ml, azaz 1500 ml (másfél liter) tiszta víz az egyéb folyadékbevitel mellett. Egy egészséges emberi szervezet napi folyadékszükséglete viszont testsúly kilogrammonként 70 ml, amiből 30 ml-nek tiszta víznek kellene lennie.

Amikor feltesszük azt a kérdést, hogy „mennyit iszol?”, általában az a válasz, hogy másfél-két litert. Aztán amikor mélyebben elkezdjük faggatni, kiderül, hogy a reggeli kávétól a szénsavas műcukros, színezett üdítőkön keresztül a zacskós levesig minden beletartozik abba a csekély másfél literbe, csak a víz nem. Pedig ha tudnátok, hogy hány nyavalya kialakulását meg lehetne előzni vízivással…

Régi regényekben olvasható, hogy ha elájult a kisasszony, akkor szolgák hada rohant oda tiszta vízzel. Ma bekapunk rá valami dilibogyót. Fejfájásra régen a tiszta víz volt a megoldás. Ma egy kávé, ami mellesleg vízelvonó hatású. Ezt a régi presszósnők jól tudták, hisz minden csésze kávé mellé felszolgáltak egy pohár csapvizet. A régi időkben se szeri se száma nem volt a különböző vízkúráknak. Mára mi maradt nekünk? A víz nem üzlet! A kóla viszont annál inkább!

 

A kóla

 
 

Az USA több államában a rendőrség baleseti helyszínelői 2 gallon (kb. 7 liter) kólát visznek magukkal, hogy a baleseteknél az úttestre folyt vért azzal távolítsák el. Ugyanis a kóla sitty-sutty kicsapja a vérsejteket.

Ha egy steak-et egy tálba tesznek, és kólával leöntik, két nap alatt feloldódik.

  WC-kagyló tisztítására kiváló. Önts bele egy dobozos kólát a kagylóba és hagyd ezt az igazi "csodaszert" egy óráig hatni, utána öblítsd le. A kagyló maradéktalanul tiszta lesz.   

Az autóakkumulátor pólusairól könnyedén eltávolíthatod a korróziót, ha egy doboz kólát ráöntesz. Elképesztő, ahogyan pezseg.

Egy berozsdásodott csavart meglazíthatsz, ha egy pár percig egy kólába áztatott rongyot teszel a csavarra.

Ha kenőanyagokat akarsz eltávolítani egy szövetből, önts a mosógépbe a mosószer mellé egy doboz kólát  és futtasd le a programot. 

Ja, és mellesleg iható!

 

Hasznos információ:

 

A Cola aktív hatóanyaga a foszfor-sav, melynek pH-értéke 2,8. Egy vasszöget 4 nap alatt old fel. A foszfor-sav kioldja a csontokban lévő kalciumot és hozzájárul a csontritkulás elszaporodásához. A kisgyermekek tejfogát is oldja. Coca-Cola szirupot koncentrált formában szállító tartálykocsikat különösen korrozionáló, veszélyes anyagokat jelző táblával kell ellátni.

A Cola forgalmazók már 20 éve használják a teherautók motorterének tisztítására!

 

Már csak az a kérdés, mit szeretnél inkább, egy pohár vizet vagy egy Cola-t?

 

A statisztikai adatok forrása: http://www.augenauf-germany.de (németből fordította Kőszegi Péter)

 

Segítség szomjas vagyok!

 

Kiált a szervezetünk, de mi nem halljuk meg, inkább belehalunk!

 

„A négy elem, a föld, a víz, a levegő és a tűz minden élet alapja. Ahogy a növénynek, hogy megszülessék, növekedjék, szépségben és kecsességben kivirágozzék, mindezekre az elemekre szüksége van, éppúgy a legtökéletesebb növény, a legszebb, legkényesebb, legértékesebb virág, az ember is normális fejlődéséhez és tökéletesen egészséges életéhez az élet alapját képező elemeket igényel: tápanyagban gazdag földet, tisztító vizet, éltető levegőt, napot és fényt. Mindezt emberhez méltó, egészséges, természetes táplálkozással kiegészítve. Amint valamelyik elemet elhanyagoljuk, egészségünk veszélybe kerül. Hogy meggyógyuljunk, a természetesség szerint kell élnünk, és a természethez kell folyamodnunk segítségért. Nemcsak a gyógyulásunkat segíti elő, hanem állandó, megingathatatlan, azelőtt nem ismert egészségre teszünk szert. Minden betegséget, minden fizikai és pszichikai kiegyensúlyozatlanságot végleg kiírtunk a szervezetből, és a beteg sejteket teljesen új és egészséges sejtekkel cseréljük fel.” – írta Romolo Mantovani olasz természetgyógyász a múlt század elején.

Bizonyára emlékszel még gyerekkorodból, hogy számtalan mese szólt az élet vizéről, ami fogyasztójának hosszantartó életet és örök egészséget garantált. Hány szegénylegény és királyfi kerekedett fel azért, hogy meglelje, és ezzel érje el a hőn áhított halhatatlanságot, vagy az örökké tartó fiatalságot. Mert ők tudták azt, amit mi már elfelejtettünk, és ami már csak a mesékben és a legendákban él: mi is az élet vize.

„Ha helyes választ akarunk kapni arra a kérdésre, hogy mi az élet vize, milyen italok növelik az életerőt, hosszabbítják meg az életet, tartják távol a betegségeket, akkor el kell gondolkodnunk azon, mit is iszunk, és az, amit iszunk vajon a javunkra válik-e? Nagyon is függ attól az élet és az egészség, hogy mit, és abból mennyit iszunk.”  /dr. Oláh Andor/

„Nous buvons 90% de nos maladies.” (Betegségeink 90%-át az ivásnak köszönhetjük) – mondta Pasteur. Igaz, hogy ő ezt az alkoholra értette, de ez a mondás megfordítható a tiszta vízre vonatkoztatva: Betegségeink 90%-át a nem ivásnak köszönhetjük.

Dr. Faridun Batmanghelidj, a híres iráni- amerikai „vízorvos” és vízkutató szerint a következő panaszok mind azt jelzik, hogy a szervezet nem jut elegendő vízhez:

gyomorégés,
szájszag,

ízületi fájdalmak,

migrén,
allergia,
ekcéma,

járási fájdalmak,

izom- és lágyrész fájdalmak,

székrekedés,

candida túltengés,

túlsúly

anginás szívpanaszok,

reggeli rosszullét terhesség alatt,

fáradékonyság,

a bőr korai öregedése, vízhiánya és szárazsága

indokolatlan bőrviszketés,

enyhe látászavarok.

Testünk a felhalmozódott méreganyagokat nem tudja elszállítani, kiüríteni, hanem kristályok formájában felhalmozódik a szövetekben és az ízületekben, ennek az első figyelmeztető jele a fellépő fájdalom. A fájdalom nem más, mint a szervezet jajkiáltása, hogy vizet kapjon. Beindul a szervezet elsavasodása, ami azért veszélyes, mert a legtöbb betegség (gyulladások, rák, candida) savas közegben tud kialakulni. Érdemes tehát odafigyelni a figyelmeztető jelekre!

Sokan nem is gondolnák, hogy a betegségek túlnyomó többségét meg lehetne előzni azzal, ha megfelelő mennyiségű, és minőségű tiszta vizet iszunk. Arról meg ne is beszéljünk, hogy az öregedési folyamatok is lényegesen később indulnának el. Hisz testünk nem más, mint egy nagy-nagy kolloid oldat, amelyben a víz az oldószer, ami az összes szervezetben lejátszódó biokémiai és biofizikai folyamatban nélkülözhetetlen. Ugyanis a víz szállítja a szervezet sejtjei számára a létfontosságú tápanyagokat (vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, aminosavak), a hulladék anyagokat pedig – amire nincs szüksége a szervezetnek – (salakanyagok, méreganyagok) elszállítja.

Ha nem jut elegendő vízhez (testsúly kilogrammonként 30 ml/nap) a szervezetünk, akkor a következő problémák adódhatnak:

felborul az anyagcsere, tönkre megy az emésztés (székrekedés, puffadás, teltség érzet, stb.)megzavarodik a szervezet raktározásért és feldolgozásért felelős „részlege” (elhízás, kóros soványság, hiánybetegségek) lanyhul a légzés és az oxigén feldolgozás, ezáltal nem lesz kielégítő az agyműködés és az ingerület átvitel (ami rengeteg betegség forrása, mint pl. a migrén, látászavarok, állandó fejfájás). Lanyhul a gondolkodás és a felfogó képesség, felborul a hormonháztartás, lelassul a keringés, ezáltal károsodhat az egész keringési rendszer. Elsavasodik a szervezet, amelynek egyenes következménye az, hogy 70%-kal megnő az esélyünk arra, hogy rákosok leszünk, kiszáradunk,  ráncos és gyulladt-érzékeny lesz a bőrünk, töredezetté és fénytelenné válik a hajunk és a körmünk. Nagyobb lesz az esélyünk mindenféle allergiás reakcióra, hajlamosak leszünk az asztmára, garantáltan ízületi problémákkal fogunk küszködni.

 

Bátran állítom, hogy a víz az egyik legfontosabb gyógyszer! Kérlek, figyelj rá, hogy mennyit iszol, hisz az egészséged múlhat rajta!

 

"Se ízed, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek anélkül, hogy megismernének.

Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy."

/Saint-Exupéry/
 
Iható-e az ivóvíz?
 

Nehéz erre a kérdésre válaszolni, főleg azok után, amit lovászok mesélnek. Mint tudjuk, a lovak igen kényesek az ivóvíz tisztaságára. Egy jó ideje egyre kevésbé hajlandóak meginni a csapvizet. Inkább isznak a pocsolyából, csak a csapvízből nem. Még szerencse, hogy a legtöbb lovas tanyán van fúrt kút vagy ásott kút. Ugyanis egyedül abból hajlandóak inni.

De ez mind semmi! Egy érdekes megfigyelés történt: egy családi házban átlagos körülmények között tartott, házi koszton élő németjuhász kutya elé kitettek 3 tálban ivóvizet. Az egyikben csapvíz volt, a másikban szénsavmentes Szentkirályi, a harmadikban pedig a kertvégi fúrt kút vize. Te melyiket választanád? A kutya a kútvíz mellett döntött.

Az ivóvíz története:

Még 150-200 évvel ezelőtt a legtöbb tó és folyó vize, azaz a felszíni vizeink oly mértékig tiszták voltak bakteriológiai és kémiai szempontból egyaránt, hogy nyugodt lélekkel – a fertőzés gyanújának minden veszélye nélkül – lehetett bármelyikből inni. Ez ma már nem így van a rendkívül intelligens és okos civilizált ember áldásos tevékenységének köszönhetően.

Már az őskorban élő ember felismerte, hogy a természetes vizek között is van különbség. A föld mélyéből feltörő hűsítő forrásvíz jobban oltotta a szomját, mint amikor nekihasalt a folyó vagy a patak vizének. Bizonyos vizek gyógyító hatása is hamar kiderült, hiszen a benne való fürdés után begyógyultak a sebek, elmúlt a fájdalom, megszűntek a bőrnyavalyák, vagy hamarabb forrt a csont.

Az ilyen gyógyhatású vizeket vallásos mítosszal tisztelték, és a velük való gyógyítás titkát generációról generációra adták tovább.

A keleti népeknél a víz már a vallásos kultúra része volt. A túlzottan igénybevett folyók, tavak vize – amelyben rendszerint fürödtek is – elszennyeződött, ivásra alkalmatlanná vált, és különböző betegségek terjesztője lett. A szennyezett vizek megtisztítására fertőtlenítő eljárásokat voltak kénytelenek kidolgozni.

Az első „higiénés szabályokat” a kínaiak és a hinduk vezették be több ezer évvel ezelőtt. A kínaiak például timsót (ez egy alumínium só, tehát már akkor elkezdte az ember a lassú önmérgezést) használtak a víz tisztítására. A teafogyasztás elterjesztésével, és az ivóvíz kötelező felforralásával próbálták megelőzni a vízzel való fertőzéseket. A védák szent könyveiben, az orvosi előírás szerint a szennyes vizet fel kell forralni, majd a napon tartott vízbe forró rézdarabot kell tenni, ezt követően agyagedénybe kell szűrni és hűteni.

A víztől függő kiszolgáltatottság, illetve a vízzel való fertőzések megelőzésére épültek a nagy vízvezetékrendszerek először Perzsiában, majd Egyiptomban és Rómában. A római birodalomban számos városban kiépítették a vízvezetéket, de a nép csak a nyilvános kutakból meríthetett, közvetlen csővezetékük csak a palotáknak volt.

A középkorban – Hollandia kivételével – kevés háznak volt saját kútja, működő vízvezeték pedig gyakorlatilag sehol nem volt. Az emberek a közkutakra vagy a folyóvizekre voltak utalva. Mivel a vízhordás nehéz munka, a tehetősebbek a hivatásos vízhordók segítségét vették igénybe.

Még az olyan gazdag város, mint Velence is ki volt szolgáltatva az időjárásnak, mivel kútjainak vízszintje az esőzésektől függött. Az esővizet finom homokkal félig megtöltött ciszternákban tárolták és szűrték. Az így tisztított ivóvizet bárkákon szállították a városba.

Lisszabonban, Párizsban, Londonban később volt ugyan vízvezeték, de ez korántsem felelt meg a mai fogalmaknak. A lisszaboni vízvezetéknél – ami 1729-1748 között épült – az emberek rendszeresen verekedtek a vízért: a Szajna vize szivattyúk segítségével, a Temzéé pedig földalatti csatornákon át jutott el a lakásokba, ahol hordókban tárolták.

A XVII. sz. haladó szemléletű orvosai felismerték az ivóvíz szolgáltatás és a szennyvízelvezetés nélkülözhetetlenségét. Ekkor vetődött föl először a vezetékrendszerek kiépítése, de az átfogó megoldás még sokat váratott magára.

Magyarországon a kutak ivóvíz tisztaságának megőrzéséről és a vízhordók teendőiről az első átfogó központi intézkedés a XIII. századból származik. Európában úttörők voltunk a vízvezeték- és csatornarendszer kiépítésében, amely a XV. században vette kezdetét a városokban. A kutak és a vízvezeték gondozására felügyeleti szervet hoztak létre. A török hódoltság idején a vízkultusz főleg a fürdőzésre korlátozódott. A faluk lakossága az ásott kutakra, a forrásokra és patakokra volt utalva.

A XIX. sz. második felében kezdett javulni a vízellátás, ekkor fúrták az első artézi kutakat is.

Napjainkban a vízszennyeződés (mikrobás és vegyi) okozta ártalmak kivédésére, az ivásra alkalmas víznek szigorú közegészségügyi normáknak kell megfelelnie. Ennek ellenére a mai csapvíz egyre ihatatlanabb minőségű. De vajon miért?

Miért ihatatlan az ivóvíz?

A magyarországi vízszolgáltatók lehetőségeiknél fogva mindent megtesznek azért, hogy a csapból a normáknak megfelelő minőségű víz folyjon. A kérdés csak az, hogy ezek a normák egyeznek-e az emberi szervezet elvárásaival?  Sajnos nem!

Pedig a szolgáltatók mechanikai szűrést végeznek, ülepítik, derítik, eltávolítják a sav-, vas- és mangántartalmat, az egészségre káros mikroorganizmusokat fertőtlenítéssel semlegesítik.

Világszerte, így hazánkban is elterjedt technológiai folyamat az ivóvíz klórozása a fertőző kórokozók elpusztítása céljából. Köztudott, hogy a klórt az első világháborúban harci gázként alkalmazták. Mivel a klór minden élő szervezetre mérgező, nyilvánvaló, hogy a klórozással az egészségünkre is igen ártalmas anyagok kerülnek az ivóvizünkbe. És ugye logikus, hogy minél szennyezettebbek a vizeink, annál több klórt kénytelen beletenni a szolgáltató, hogy az előírásoknak megfeleljen a csapvíz.

A szabad klór rendkívül agresszív, a szervezetünket roncsoló reakciókat okoz, károsítja az emésztőszerveket, a véralkotókat és az érfalakat. A klórozás következtében kb. 70 féle ún. trihalometán (THM) vegyület jelenik meg a csapvízben. Tudományos kísérletek alátámasztották, hogy ezek a THM vegyületek okozhatnak szív és érrendszeri betegségeket, felelősek a szenilitás és más daganatos betegségek (pl. hólyagrák, gyomorrák) kialakulásáért is.

Ma már köztudott, hogy az a klór, ami elpusztítja a vírusokat, baktériumokat, gombákat, algákat a vezetékben, az emberi sejteket is károsítja. Arról nem is beszélve, hogy ezt az „áldásos” tevékenységet továbbfolytatja a szervezetben is. Válogatás nélkül pusztítja el a jótékony - immunrendszer tökéletes működéséért felelős – mikroorganizmusokat is, amelyeknek jelentős szerepük van az anyagcserében és a vitaminok termelésében. A fertőtlenítés az ember bélrendszerében nem csak a káros, hanem a hasznos baktériumokat (pl. Bifidus) is elpusztítja. A jótékony baktériumok hiánya miatt kialakult betegségek egyik legveszélyesebb formája a candidiázis, ami napjainkban sajnos népbetegség.

És ez még csak a kisebbik baj, ugyanis a gyógyszermaradványokat semmilyen nagyipari eljárással nem lehet kiszűrni a vezetékes ivóvízből.

A magyarok sajnos gyógyszerzabáló nemzet. A legkisebb múló rosszullétre is marékszám lapátolja be a gyógyszert, aminek sajnos a nagy része a vizelettel ürül a csatornába, és újra belekerül a tavainkba és folyóinkba, valamint a talajvízbe, amit ugye visszatisztítva ismét megiszunk. Igen ám, de a gyógyszermaradványok soha le nem bomló kőolajszármazékként csak gyűlnek-gyűlnek a vezetékes vízben. A legnehezebben bomló gyógyszerféleség a fogamzásgátló és a szteroid, de jobb, ha ezt nem is folytatjuk.

Ez így első olvasatra nagyon ijesztően hangzik, de még mindig inkább a klóros csapvíz, mint a szintetikusan színezett és cukrozott változata, amit ráadásul szénsavval dúsítanak, és üdítőital címszóval hoznak forgalomba. A 100%-osnak csúfolt tartósított sűrítményből csapvízzel vissza higított, E330-cal felturbózott vackokról meg ne is beszéljünk

 

Vajon az ásványvíz a megoldás?

 

Bizonyára sokakat elrettentett, amit a csapvízről olvasott az előző részben. A logikus következtetés az lenne, hogy ha megszomjazunk, igyunk ásványvizet.

Mi is valójában az ásványvíz?

Az ásványvíz olyan felszín alatti, természetes víztartó rétegből feltárt /vagy nyert/ tiszta, egészségre ártalmatlan víz, amelyben éves átlagértékben az oldott ásványianyag-tartalom eléri, vagy meghaladja az 1000 mg/litert.

A gyógyásványvíz olyan felszín alatti, természetes víztartó rétegből feltárt /vagy nyert/ tiszta, egészségre ártalmatlan víz, amely oldott ásványianyag-tartalma magas, vagy egyéb biológiailag aktív alkotórészei következtében gyógyhatású lehet.

Az üdítővíz olyan felszín alatti, természetes víztartó rétegből feltárt /vagy nyert/ tiszta, egészségre ártalmatlan víz, amely   az általánosan használt /közműhálózatból származó/ vizektől eltérő összetételű, amely azonban az ásványvíz vagy gyógyásványvíz kategóriának egyéb vonatkozásban nem felel meg.

Az ivásra is alkalmas gyógyvíz olyan felszín alatti, természetes víztartó rétegből feltárt /vagy nyert/ tiszta, emberi egészségre ártalmatlan víz, amely oldott ásványianyag- vagy gáztartalma következtében gyógyhatású, amely azonban a biológiai vízigény kielégítésére nem alkalmas – mondja ki a Magyar Szabvány, amely megegyezik a FAO/WHO Codex Alimentarius ásványvízszabvány előírásaival.

Az ásványvíz legfontosabb tulajdonsága elsősorban természetes tisztasága, és csak másodsorban az, hogy ásványi anyagokban gazdag.

Mit iszunk ma ásványvíz gyanánt?

Korábban az emberek ásványvizet csak gyógyászati céllal fogyasztottak kúraszerűen (persze figyelembe véve az összetételt). A 70-es évektől kezdve a gyártók és a palackozók egyre jobban beépítették tudatunkba, hogy az ásványvíz tulajdonképpen ivóvíz, és bármelyiket bármilyen mennyiségben bátran fogyaszthatjuk.

Ez pedig így nem igaz!

Az csak a palackozó érdeke, hogy minél többet eladjon, hisz hatalmas rajta a haszon. A kitermelési jog kiváltása után szinte ingyen tudja előállítani az ásványvizet, amit fertőtlenít, vagy szénsavval dúsít, hogy a szabványnak megfeleljen.

Az ásványvíz nem arra való, hogy fedezze a napi folyadékszükségletünket. A benne található ásványi anyagok mennyisége leterhelni a szervezetet. A szervetlen formában jelenlévő ásványi anyagok egy idő után kiülhetnek az érfalakra, vese- és epekövet , illetve vesehomokot képezhetnek, lerakódhatnak az izületekbe.

De akkor honnan pótoljuk a szervezetből hiányzó és az életműködéshez szükséges ásványi anyagokat és nyomelemeket?  Ezek az anyagok csak szerves kötésben hasznosulnak, az ásványvizek viszont mindezeket szervetlen  formában tartalmazzák, ezért nagy részükkel nem tud mit kezdeni a szervezet.   

Kell-e nekünk buborék?

A buborék, azaz a szénsav csak rövidtávú élvezetet nyújt.

Hosszútávon viszont:  elősegíti a szervezet elsavasodását,

jó táptalaj a Candida gomba elszaporodásának,
elvonja a kalciumot a csontoktól és a fogaktól,
nem tesz jót az ízületeknek,
impotenciát okozhat.

Más megítélés alá tartoznak a természetes szénsavtartalmú ásványvizek, de ezeknek is csak kúraszerű fogyasztása javasolt, maximum 2-3 pohárral naponta.

Gyermekeknek semmiképpen ne adjunk semmilyen szénsavas folyadékot!

Napi fogyasztásra olyan ásványvizet válasszunk, ami szénsavmentes, össz. oldott ásványi anyag tartalma kevesebb, mint 1000 mg/liter, azaz amit a Magyar Szabvány szerinti besorolás szerint „üdítővíznek” nevezünk.

Az elszomorító az, hogy ez sem fogja megoldani a szervezet napi vízigényét, ugyanis az ilyen paraméterekkel rendelkező vizekből is csak maximum napi fél liter fogyasztható a fent említett okok miatt.

 Amiből többet is ihatnánk, annak ásványi anyag tartalma nem haladhatja meg a 600 mg/litert. Ez a fajta viszont ritka mint a fehér holló.

Magyarországi legismertebb ásványvízlelőhelyeink és jellemzőik:

 

Kereskedelmi
elnevezés

Vízlelő hely

Az ásványvíz
típusa

Össz. oldott
ásványi anyag
(mg/liter)

Ionok, egyéb
összetevők

Anna-víz
Szeged,Anna-kút
Alkáli-hidrogén-karbonáto
1321
Na+, HCO3-
Apenta
Budapest, Őrmez

Alkáliákat is tartalmazó kalcium-szulfátos, hidrogén-karbonátos, jelentős szulfidion- és metakovasavval 

1906

Na+, Ca++, HCO3-, fluor (3,0 mg/liter)

Balfi
Balf, II.sz.kút

Alkáliákat is tartalmazó kalcium-magnézium hidrogénkarbonátos, jelentős szulfidion- és metakovasavval l

1990

Na+, Mg++, HCO3-, szulfid (1,0 mg/liter), metakovasav (5,6 mg/liter

Békéscsabai
Békéscsaba
Alkáli-hidrogén-karbonátos
változó

Na+, HCO3-, huminsav

Borsodi víz
Edelény

Alkáli-hidrogén-karbonátos és szulfátos

4799

Na+, HCO3-, szulfát (826 mg/liter)

Büki gyógyásványvíz

Bük II.kút

Kálciumot is tartalmazó alkáli-hidrogén-karbonátos, jelentős fluoridionnal

4412

Na+, Cl-, Ca++, HCO3-, fluor (3,0 mg/liter)

Csokonai Ásványvíz
Debrecen, I.hévízkút

Sok oldott sót tartalmazó alkálikloridos és hidrogén-karbonátos

4939

Na+, Cl-, HCO3-, fluor (1,9 mg/liter)

Fonyódi
Fonyód, I.kút

Alkáliákat is tartalmazó kálcium-magnézium-hidrogén-karbonátos, jelentős metakovasav tartalommal

2878

Na+, Ca++, Mg++, HCO3-, S--, fluor (1,75 mg/liter), metakovasav (5,6 mg/liter)

 
Hajdúszoboszlói ásványvíz
Hajdúszoboszló, VII. kút

Sok ásványi anyagot tartalmazó alkáli-hidrogén-karbonátos, jelentős jodid- és fluoridionnal

2590

Na+. Cl-, HCO3-, jód (1,0 mg/liter), fluor (3,0 mg/liter)

Harkányi ásványvíz
Harkány, V.hévízkút
Kevés oldott sót tartalmazó, jelentős
998

Na+, Ca++, Cl-, HCO3-, fluor(1,2 mg/liter), szulfid (8,0 mg/liter), metakovasav (60,0 mg/liter)

Harmatvíz
Budapest, Juventus forrás (Rudas-fürdő)

Alkáliákat is tartalmazó kálcium-magnézium-hidrogén-karbonátos, szulfátos és kloridos, jelentős fluoridionnal 

1620

Na+, Ca++, Mg2+, Cl-, HCO3-, SO4 --, S--, fluor (2,65mg/liter)

Kerekdombi ásványvíz
Tiszakécske
Alkáli-hidrogén-karbonátos
1275
Na+, HCO3-, fluor (1,4mg/liter)
Kékkúti ásványvíz
Kékkút, Theodora-forrás
Kálcium-magnézium-hidrogén-karbonátos
1749
Ca++, HCO3-, CO2
Kristályvíz
Budapest, Magda II. kút (Margit sziget)

Alkáliákat is tartalmazó kálcium-magnézium-hidrogén-karbonátos, kloridos és szulfátos, jelentős fluorid- és metakovasav tartalommal

1355

Na+, Ca++, Cl-, HCO3-, SO4--, S--, fluor (2,5mg/liter), metakovasav (53,0 mg/liter)

Mohai Ágnes
Moha, Ágnes-forrás
Kálcium-magnézium-hidrogén-karbonátos
2096
Ca++, HCO3-, CO2
Parádi víz
Parádsasvár, Csevice II. forrás

Kálciumot és magnéziumot tartalmazó alkáli-hidrogén-karbonátos, szénsavas és kén-hidrogénes

2832
Na+, Ca++, HCO3-, CO2, szulfid(3,6mg/liter)
 

A szervezetünknek szükséges napi vízmennyiséget nem ajánlatos ásványvizekkel fedeznünk, hisz végignézve a palettát, palackozott ásványvizeinkből maximum napi fél liter – vagy annál is kevesebb – fogyasztható. Nagyon kevés olyan márka kapható, amely alkalmas arra, hogy literszám igyunk belőle. Ezek azok a vizek, amelyek ásványi anyag tartalma nem haladja meg a 600 mg/litert.

 
 
Az egyedüli üdvös megoldás, a tisztított víz.
 

Csak tiszta forrásból!

 

 "A karcsú testük
Gúnyában nem járhat,
Csak járhat az lombok közt;
A lábuk nem lép
Tűzhely hamujába,
Csak a puha avarba;
A szájuk többé
Nem iszik pohárból,
Csak tiszta forrásból."

Bartók Cantata profana - A kilenc csodaszarvas című zeneművének üzenete a vízzel és a víztisztítókkal kapcsolatban is helytálló.

            

Pár szó a forrásvizekről

 

 A III. részben említettem, hogy már az ősember is felismerte, hogy a föld mélyéből feltörő forrásvíz jobban oltja a szomját, mint amikor nekihasal a folyó vagy a tó vizének.

Ennek az az oka, hogy a forrásvíz tisztasága és összetétele felel meg a legjobban az emberi szervezet igényeinek. A cél tehát az, hogy valahogy ezt a vízminőséget produkáljuk. 

A forrásvizeknek van egy olyan csodálatos energetikája és szerkezete, amit semmilyen más víz nem nyújthat nekünk, hisz hordozza a Föld és a természet ősi energiáit, és az összes víz közül a legtisztább.

Szinte minden felszíni vagy felszín közeli vizünk elszennyeződött az utóbbi 100 évben, csak a forrásvizek nem. 

        

Miért jobb a víztisztító, mint a palackozott ásványvíz?

 

 A tisztított víznek még a legjobb ásványvíznél is jobb az összetétele, ugyanis jobban hasonlít a forrásvízhez, mint az ásványvízhez.

Napjainkban a legkülönfélébb víztisztítási, illetve szűrési eljárások ismertek és terjedtek el a gyakorlatban is.  

 

Melyik a legjobb víztisztítási technika?

 

  Erre a kérdésre nem szeretnék, és nem is lehet egyértelmű választ adni. A kérdés az, hogy miben hiszel igazán, milyenek a beszerelési lehetőségeid, és ami manapság nem elhanyagolható szempont, hogy mennyi pénzed van rá?

  Egy víztisztítót, szívesen figyelmedbe ajánlok, amit én magam is használok.

Ha az alábbi linkre kattintasz, bővebben olvashatsz róla:

 
 

A lényeg az, hogy bármelyik víztisztítóval tisztított víz lényegesen jobb, mint a csapvíz, és sokkal jobb, mint bármelyik palackozott ásványvíz.