Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


kőbányán betiltották !!!

 

Kőbányán betiltották a tátogást
2011.05.19. 19:30
Kőbánya betiltotta a play backet, azaz a színpadi fellépők nyilvános tátogását. A képviselő-testületi határozat az önkormányzat által támogatott rendezvényekre vonatkozik. Az Európában is egyedülálló, precedens értékű döntés az élő zene javát szolgálja.
 
- Aki, nem tud élő koncertet adni, az ne csapja be a közönséget azzal, hogy tátogással imitálja: ő énekel a színpadon. Aki, pedig képes művészi teljesítményre, de sajnálja arra a pénzt, hogy megfizesse a zenei kíséretet, az is maradjon otthon. Közpénzt ne áldozzon az önkormányzat a publikum átverésére - mondta lapunknak Póka Egon, a Kőbányai Zenei Stúdió Művészeti Szakiskola igazgatója, aki a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének támogatásával jegyezte a csütörtökön elfogadott javaslatot.

poka-egon.jpg
Póka megelégelte, az önkormányzat eltörölte a play back koncerteket
Fotó: MTI

- Komolyzenei koncerten fel sem merül, hogy ne élőben játsszák Bartókot vagy Kodályt. Egy könnyűzenészre miért ne vonatkoznának ezek, az egyébként ezeréves zeneművészeti szabályok? Hogy a színpadon nem csaljuk el a zenét, nem csaljuk meg a közönséget. Közpénzből meg pláne nem. A diszkókban ettől még persze semmi sem változik, ott továbbra is az megy, amit a tulajdonos jónak lát - sorolta Póka Egon a javaslat szakmai indokait.
Bors: - A fél play back (cd-ről játszott zenei alapra élőben énekel az előadó) is szimpla csalás?
- Inkább tudatos megtévesztésnek, hamis illúziókeltésnek nevezném. A határozat ezt is tiltja. Az előbbiekből adódik, hogy az énekeseknek zenekart, de legalább egy hangszeres kísérőt kell hozniuk magukkal, ha példának okáért júniusban a Szent László Napok résztvevőivé kívánnak válni.

Bors: - Több pénzért?
- Nem. Ugyanazt a pénzt kell többfelé osztani. Így számos zenész juthat színpad közelébe. Ez egyáltalán nem baj, sőt. Mondok egy példát: Al Di Meola két éve a zeneiskolánk egyik végzett növendékét választotta zenekara dobosának. Élőben látta játszani Budapesten, meghívta az egyik fellépésére, azóta is együtt turnéznak. Neki szerencséje volt, mert amúgy Kaszás Péter nevét itthon a szélesebb nagyközönség nem ismerhette meg. Talán az élő zene térnyerésével ez a helyzet is megváltozik. Számtalan tehetségünk van, akiről a szakmán kívül alig hallott valaki. Most előkerülhet a nevük, láthatóak, hallhatóak lesznek.

Bors: - A határozat a kulturális értékek védelmét is indokként hozza fel. De a közízlést mennyiben befolyásolja a play back tiltása?
- A döntés nem a műfajok között akar különbséget tenni. De, ha valaki - és csak a félreértések elkerülése végett nem nevezném előadónak - országos ismeretségre tett szert egy klip segítségével, meg még fel is akar lépni a X. kerületben, akkor azt élőben kell tennie. Amíg ez nem megy, dedikálhatja a cd-jét a színpad mellett, osztogathat plakátot, elmehet a büfébe lángost enni a rajongókkal, de a világot jelentő deszkákat el kell kerülnie. Legalábbis itt Kőbányán biztosan.
- kárai csaba -