Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


igéret hava !!!

május 01

1463 Mátyás Király hátasságot köt Budán Podjebrád Katalin Cseh királyi hercegnővel  a király első házassága !!!

1576 Báthori Istvánt királlyá koronázzák !!!

1630 Pozsony országgyűlés kezdete !!!

1711 A Szatmári békeszerződés április 29.-én véglegesített szövegének ünnepélyes aláírása az előző napi Nagymajtényi zászló letételt követően !!!

1620 született Zrínyi Miklós magyar költő hadvezér !!!

 

május 03

1270 IV Béla Magyar Király ország építő halála !!!

 

május 04

1523 II Lajos országgyűlést hív össze Budára !!!

1541 Buda ostroma !!!

1848-49 - es  forradalom és szabadságharc során a Görgey Artúr által vezetett honvéd haderő megkezdi Buda Várának ostromát !!!

 

május 05

1764 Mária Terézia megalapítja a Szent István rendet !!!

 

május 06

Szent György napja !!!

 

május 09

Meghal Baross Gábor közlekedési majd kereskedelem ügyi miniszter !!!

 

május 12

1703 Zászlót bont a kuruc felkelés II. Rákóczi Ferenc és  Bercsényi Miklós május 12 iki keltezéssel kiadja Breznai kiáltványát és elkezdődik a Rákóczi szabadságharc !!!

1743 Prágában Cseh királlyá koronázzák Mária Teréziát !!!

 

május 18

1514 Dózsa György a keresztes had vezére Cegléden kiáltványt bocsájt ki melyben az egész jobbágyságot felkelésre szólítja !!!

1521 Magyar Török háború (1521-26) kezdete melyben I Szulejmán hadat üzen  II. Lajosnak !!!

 

május 21

1848-49 es forradalom és szabadságharc során a Görgey Artúr által vezetett honvéd csapatok három hetes ostrom után visszafoglalják Budát !!!

1916 Meghal Görgey Artúr honvéd tábornok az 1848-49-es szabadság harc honvéd tábornoka !!!

2013 Erős Zsolt és Kiss Péter eltűnt a Kancsendzöngán  !!!

 

május 22

1867 Kossuth Lajos híres nyílt Cassandra levelében tiltakozik a kiegyezés ellen. Szerinte végzetes  következményei lehetnek  ha Magyarország sorsát Ausztriához kötik !!!  

 

május 25

Az erdélyi rendek Báthory Istvánt választják meg fejedelemnek !!!

 

május 28

Időszámításunk előtt 585 Napfogyatkozás !!! A Médek és Lűdök öt éve tartó háborúskodása Kis Ázsiában emiatt szakad félbe !!!

 

 

unnamed.jpgMájus 28-án Franciaországban elhunyt Yves de Daruvar a francia felszabadító harcok hőse, Trianon éles bírálója. Trianon napján az Invalidusok templomából, Napoleon mellől temették, a legnagyobb nemzeti hősöknek kijáró kegyelettel. Koporsója mellett magyar zászló is tisztelgett. A franciaországi magyar emigrációs jeles alakjai is megjelentek a francia katonahősök templomában rendezett gyászszertartáson, közöttük Sujánszky Jenő 1956-os szabadságharcos, és dr. Léh Tibor, az MVSZ Franciaországi Országos Tanácsának elnöke. Yves de Daruvar temetésének időzítése felér egy Trianon elleni tüntetéssel.

 

97. évesen hunyt el Yves de Daruvar, aki régi magyar nemesi család sarjaként Isztambulban született. Mivel édesanyja félig francia származású volt, szüleivel még gyermekkorában Franciaországba emigrált. Iskoláit már ott végezte.

 

A második világháború kitörésekor, még magyar állampolgárként, Londonban önként csatlakozott a Szabad Francia Erőkhöz. Előbb az afrikai harcokban tűnt ki hősiességével, majd a normandiai partraszállást követően a német ellenállás megtörésében jeleskedett.

 

A francia állampolgárságot csak 1944-ben kapta meg. Később a Franciaországnak tett szolgálatait a Becsületrend Nagykeresztjének odaítélésével méltányolták.

 

Meglett férfiként fordult magyar hazájának sorsa felé, és 1971-ben megjelenik óriási vihart kavaró könyve a trianoni gyalázatról: Le Destin dramatique de la Hongrie: Trianon ou la Hongrie écartelée (Magyarország tragikus sorsa: Trianon avagy a szétszakított Magyarország)

 

Yves de Daruvar könyve, amely később angol és magyar fordításban is megjelent, a trianoni béke gyalázatosságát bemutató alapműnek számít.

 

1992-ben a magyar állam is elismerte érdemeit, a Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal odaítélésével.

 

Halála napján Emmanuel Macron Franciaország államelnöke közleményben búcsúzott Franciaország hősétől, a magyar származású Yves de Daruvar-tól.

 

 

 

 

 

május 29

II.- Szent András magyar király megkoronázása !!!

 

május 31

1162 Meghal II. Géza Magyar király !!!